Duurzaamheid is zoveel meer dan alleen energie besparen. Daarom vroegen we oud-huisarts Toine Weling naar zijn visie op de link tussen duurzaamheid en gezondheid. Kan duurzamer leven ook zorgen voor een gezonder leven?
Over gezondheid heb ik wel de nodige kennis. Maar wat is daarbij de relatie met duurzaamheid? Duurzaam is moeilijk te omschrijven, maar betekent: ‘bedoeld om lang mee te gaan’, ‘relatief milieuvriendelijk’ of ‘grondstofsparend’.
De kerngedachte bij duurzaamheid is dat we moeten werken aan een gezonder leefmilieu, aan gezond gedrag, aan consuminderen. Dat is best lastig.Het betekent dat we bewuster met beschikbare grondstoffen en onze omgeving moeten omgaan. Een duurzame levensstijl is, behalve goed voor het welzijn van onze planeet, ook voordelig voor onze gezondheid.
Veel studies hebben aangetoond dat mensen die in een groene omgeving leven, daar behalve lichamelijke voordelen, ook geestelijk profijt van hebben. Een groene omgeving nodigt uit om te bewegen. En dat bevordert de lichamelijke fitheid, waardoor er minder hart- en vaatziekten, suikerziekte en longaandoeningen optreden. Door te bewegen in het groen vermindert stress en kun je ontspannen.
In feite kun je groen als vitamine G betitelen. Onmisbaar voor je gezondheid. Groen moeten we dus in ere houden. Willen we gezond blijven, dan hebben we de plicht om zo goed mogelijk met onze natuur om te gaan.
Ieder op zijn eigen manier en ieder naar zijn eigen mogelijkheden.
Toine Weling, voormalig huisarts in Kronenberg