Nick Philipsen (25) en Thijs Janssen (25) zijn de twee jongste leden van EnergieKronenberg. Ze wonen allebei nog thuis en hebben nog niet direct plannen om op zichzelf te gaan wonen. Toch sloten ze zich aan bij EnergieKronenberg. “Want uiteindelijk moeten we met z’n allen naar een energieneutraal dorp.”
Thijs ontdekte EnergieKronenberg via zijn vader, die ook lid is. “Ik pikte her en der wat op en ik vond het eigenlijk meteen interessant”, zegt hij. “Ik heb tijdens mijn opleiding International Marketing Management de minor Circulaire Economie gevolgd. In een circulaire economie bestaat er geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Dat sluit mooi aan bij de thema’s van EnergieKronenberg: duurzaamheid en energie.”
Thijs wist vriend Nick, die als engineer werkt met klimaatinstallaties bij Van Tilburg Energie Design in Horst, al snel enthousiast te maken. Toen de twee afgelopen zomer hoorden dat ze bij EnergieKronenberg nog jongeren zochten, aarzelden ze dan ook niet lang en werden ze lid.
Jongeren en duurzaamheid
De twee hopen met hun lidmaatschap bewustwording te creëren op het gebied van duurzaamheid, ook onder hun leeftijdsgenoten. “De meeste jongeren weten wel dat we uiteindelijk naar een energieneutrale samenleving moeten. Ze zijn alleen nog met andere dingen bezig nu”, zegt Thijs. Nick voegt toe: “Ik denk dat de interesse bij veel mensen pas aanwakkert als ze een huis gaan kopen of bouwen. Dan zie je pas hoe veel mogelijkheden er eigenlijk zijn.” Toch kunnen jongeren ook nu al iets doen, vinden Nick en Thijs.
Zij weten bijvoorbeeld nu al dat het energielabel iets is waar ze op gaan letten bij de zoektocht naar een
woning straks. Hun ideale huis heeft het energielabel A, het groenste energielabel dat er is. Behalve nadenken over hun toekomstige huis, kunnen jongeren ook het gesprek aangaan. “Door thuis en met vrienden te praten over duurzaamheid en energie, kun je een verandering in mindset creëren”, zegt Thijs. Nick vertelt: “Ik heb het thuis met mijn ouders over duurzaamheidsaanpassingen gehad en dat heeft zeker invloed gehad. Ik heb hen bijvoorbeeld geadviseerd om zonnepanelen te installeren. Zo wordt het huis stap voor stap duurzamer.”
Kronenberg als voorbeeld
“Uiteindelijk moet iedereen daar naartoe”, zegt Thijs. “Als we ons doel bereiken om in 2030 als dorp
energieneutraal te zijn, zetten we Kronenberg echt op de kaart. Het zegt iets over waar we als dorp voor
staan.” Nick voegt toe: “En het straalt uit naar andere dorpen en steden in Nederland. Zo dienen we ook
het hogere doel van een duurzamere samenleving, met Kronenberg als voorbeeld.”