We kunnen er helaas niet omheen: de gasprijzen zijn enorm gestegen. Geen overbodige luxe dus om een beetje te besparen op je gasverbruik. Wij geven je 10 tips over hoe je heel gemakkelijk op je energiekosten kunt besparen!

BOILER OP 60°C

Heb je een boiler die een voorraad water warmhoudt? Stel die dan in op 60°C. Lager dan 60°C is niet verstandig vanwege legionella en het risico op bacteriegroei.

APPARATEN ÉCHT UITZETTEN

Apparaten staan vaak op stand-by. Door deze apparaten écht uit te zetten, bespaar je veel onnodige energiekosten.

KORTER DOUCHEN

Hoe lang sta je onder de douche? Douche 5 minuten in plaats van de gemiddelde 9 minuten: dat kan een aardig bedrag op je energierekening besparen.

LAMPEN VERVANGEN

Vervang alle gloei- én halogeenlampen door ledverlichting. Dit levert een flinke besparing op!

DEUR DICHT!

Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee kun je jaarlijks flink wat geld besparen!

 

NIET THUIS? THERMOSTAAT OP 15°C

Zet de thermostaat op 15°C als je overdag weggaat. Ook ’s nachts kun je de thermostaat het beste op 15°C (radiator) of 18°C (vloerverwarming) laten staan.

GORDIJNEN DICHT

Als je in een gemiddelde tussenwoning met enkel glas ’s avonds en ’s nachts de gordijnen sluit, bespaar.

VERWARM JE SLAAPKAMER NIET

Ga niet onnodig een kamer verwarmen. Gebruik daarom op de slaapkamer eventueel een kruik of elektrische deken.

WATERBESPARENDE DOUCHEKOP

80 procent van het warm water wordt verbruikt tijdens het douchen. Een waterbesparende douchekop bespaart 20 procent op je water- en energieverbruik.

RADIATORFOLIE

Hangt jouw radiator aan een buitenmuur die niet geïsoleerd is? Plak dan radiatorfolie achter de radiator, zo ontsnapt er minder warme lucht naar buiten.