Huub Vousten (59) uit Kronenberg is lid van EnergieKronenberg en penningmeester van Reindonk Energie, de energiecoöperatie van Horst aan de Maas. De laatste jaren heeft hij flink geïnvesteerd in het verduurzamen van zijn huis. Belangrijk, vindt hij, want niet alleen zijn energieverbruik gaat daardoor omlaag, het levert hem ook financiële voordelen op.

Sinds 1993 woont Huub met zijn gezin in een vrijstaand huis in Kronenberg. “Dat huis is gebouwd in 1957 en daar was dus niets gebeurd op het gebied van duurzaamheid toen we het kochten”, vertelt hij. Huub, die financieel directeur is van beroep, kwam er na wat rekensommen al snel achter dat investeringen in duurzaamheid zich snel terug zouden verdienen.

“Dus hebben we het volledig gestript en de vloeren, spouwmuren en het dak goed geïsoleerd. Ook hebben we overal dubbel glas geplaatst, wat zorgt voor een betere isolatie. Dat was vooral vanuit financieel oogpunt. Je kunt het meeste verdienen met niet uitgeven. We zien het ook echt terug in ons gasverbruik. Onze ruime, vrijstaande woning verbruikt ongeveer net zoveel als een tweekapper die volgens de oude normen is gebouwd.”

Plug and play

Nadat het gasverbruik zo ver mogelijk was teruggedrongen, ging Huub zo’n vijf jaar geleden ook nadenken over de elektriciteit. “Een windmolen in de achtertuin ging niet lukken”, zegt hij lachend. “Maar zonnepanelen in een weideopstelling wel. Ik rekende uit dat je die binnen zes à zeven jaar had terugverdiend. Met de huidige regelingen en het aantal zonuren lukt dat zelfs al binnen vijf jaar”, vertelt hij. “En het is echt plug and play. De techniek is zo uitgekristalliseerd dat er geen risico’s meer zijn. Je hoeft alleen maar één keer per jaar de panelen schoon te maken, verder heb je er geen omkijken naar.”

Naast de zonnepanelen, stapte Huub twee jaar geleden ook over op een elektrische auto. “Ik was eerst wat sceptisch, want ik had geen zin in dat gedoe met opladen. Maar het bevalt prima. Met deze auto kan ik 450 kilometer rijden. Als je dat aan één stuk door rijdt, dan ben je royaal vier uur onderweg. Dan is het sowieso wel verstandig om even te stoppen. Met de superchargers van Tesla kun je de auto dan binnen twintig minuten weer hebben opgeladen.” Ook op die investering kijkt Huub dus tevreden terug.

Mogelijkheden voor de toekomst

Voor de toekomst ziet Huub nog wel wat mogelijkheden. “Ik ben een tijdje bezig geweest met warmteboilers en warmtepompen, maar ons huis zit qua warmtevraag nogal lastig in elkaar. Dat maakt de investering groot en daarvoor ligt de energieprijs nu nog te laag. Voor zo’n investering is de terugverdientijd in de huidige condities te lang, maar met nieuwe ontwikkelingen zal dat veranderen.”

Ook kijkt Huub nog naar warmtepanelen voor in huis. “Daarmee gebruik je zonne-energie om op heel gerichte plaatsen in huis warmte te genereren. Als ik dan bijvoorbeeld op mijn kantoor ga zitten, begint het paneel daar met het verwarmen van mijn werkplek. Maar ook daarvan is het rendement nu nog te laag. Dat heeft tijd nodig om verder te ontwikkelen.” Dit soort ontwikkelingen probeert hij een beetje bij te houden. “Hopelijk kunnen we daar in de toekomst nog verder mee verduurzamen. Want wat wij niet verbruiken, kunnen onze kinderen later verbruiken.”